Cloudprofessor overzicht

Eerst en vooral starten we met een promotiefilm die uitlegt wat de cloudprofessor voor het onderwijs te bieden heeft.

Introductie


Eerst en vooral kennis maken met de Cloudprofessor en vertellen wat je nodig hebt om hiermee aan de slag te gaan.
Het is makkelijk om te werken met de cloudprofessor dankzij de plug play code make filosofie. Al doende leer je iets over elektronica, programmeren, automatiseren, … ,probleemoplossend en analytisch denken, …
Alvorens effectief van start te gaan moet je uiteraard weten wat je voor je hebt, daarom hebben we alle onderdelen uit de starterkit gehaald en bespreken we waarvoor deze dienen in het wat zit er in de doos ? filmpje.

LED101


De eerste IOT (Internet Of Thing) toepassing is eenvoudig dankzij de cloudprofessor. Je hoeft enkel de LED101 module verbinden met de cloudprofessor (PLUG) in de app die speciaal voor de LED101 werd gemaakt op de PLAY knop duwen en de CODE is klaar om de verlichting met je tablet of smartphone aan te sturen. Je kan dan een leuke behuizing maken (MAKE). Deze LED101 introductie toont dus de PLUG PLAY CODE (MAKE) methode.
Tutorial 1 : LED101 in automatische mode. Uitleg van de code die hoort bij de automatische mode van de LED101 les.

Arduino Leonardo


met javascript
Lesson 1 : CPF Smart light
In deze les gebruik je de cloudprofessor en de Arduino Leonardo in combinatie met een lichtsensor om een idee te krijgen van hoe donker de ruimte is en een RGB LED om de ruimte op te laten lichten met een eindeloze mogelijkheid aan kleuren.
Lesson 2 : Cloudprofessor remote fan
Bij deze les kan je met de app een led laten branden, enkel als de led aan staat kan de ventilator draaien. Met andere woorden word de toestand van de ledlamp gebruikt als schakelaar voor de ventilator. Dit is in het programma mogelijk door gebruik te maken van de IF ELSE controlestructuur. Als de led aanstaat dan zet je de ventilatorsnelheid op de ingestelde waarde anders zet je de snelheid op 0.
Lesson 3 : noodle cooler
In deze les gaat alles automatisch, de cloudprofessor meet de temperatuur en zal op basis hiervan beslissen hoe snel de ventilator moet draaien, beide gegevens kan je in de user interface raadplegen.
Lesson 5 : Cloud UPLOAD , Lesson 6 : Cloud DOWNLOAD
In deze lessen gebruikt men de temperatuursensor om 10 waarden naar de cloud te verzenden en deze waarden dan op een later moment terug te downloaden. Op deze manier krijg je een datalogger.
Lesson 7 : cloud mood indicator
Gebruik makend van de temperatuurdata die je tijdens lesson 5 naar de cloud geupload hebt en die je tijdens lesson 6 bestudeerde om te weten welk bereik deze data heeft gebruik je in lesson 7 deze gegevens om de mood indicator te maken. Deze zal de 10 gegevens in een grafiek zetten en ondertussen een RGB led aansturen op basis van de temperatuur. Blauw is koud, groen is goed en rood is warm.

met blockly
De Cloudprofessor UFO aangestuurd met blockly
Deze blockly les gebruikt de witte LED als schakelaar tussen manuele mode en automatische mode. Als de LED uit is manueel als de LED aan is automatisch. Bij manueel kan je de snelheid van de fan en kleur van de RGB LED instellen met de user interface. Bij automatisch zal de kleur van de RGB LED willekeurig veranderen en is de snelheid van de motor afhankelijk van de waarde van de lichtsensor.

Socket mode


Een overzicht van verschillende Grove (Seed) input en outputs die je kan aansluiten op de cloudprofessor en dan kan gebruiken door middel van Pinmode of Socket mode.
In de socket mode kan je verschillende analoge sensoren inlezen alsook digitale sensoren en ook uitgangen sturen zoals LED,motor,Servo,geluid,… Hier hebben we verschillende voorbeelden van deze werkwijze.
Socket mode kan je ook gebruiken om een Servo aan te sturen. Wij hebben hier zelf de servo aangepast zodat deze past op het Grove (Seed) shield. Je hoeft enkel een hoek in te stellen die de servo dan zal aansturen.
De Socket mode van cloudprofessor laat je toe om bijna alle projecten die je in gedachten had te programmeren. Je kan hier namelijk meerdere analoge en digitale sensoren combineren om verschillende uitgangen aan te sturen. Dit gebruiken we in dit project onder andere voor automatische irrigatie en overstromingsbeveiliging.

Cloudprofessor KAEDU STEM SHIELD

Cloudprofessor hardware engineering


Om projecten uit te testen hoeft er in principe geen extra hardware zijn, toch is het leuker als een ventilator in een houder zit, als een lamp een behuizing heeft, … Daarom zetten we hier de mogelijke ontwerpen die je kan gebruiken voor de hardware te verbeteren. Uiteraard kan je ook zelf iets in elkaar knutselen.
– Houder van de fan en houder van de RGB LED.

Post Author: admin

Geef een reactie