Cloudprofessor : Irrigatiesysteem en overstromingsbewaking

Via een 3D geprint onderdeel kunnen we een klein pompje gebruiken om een stukje grond van water te voorzien. De vochtigheidssensor bepaalt dan op zijn beurt of het stukje grond vochtig genoeg is alvorens de pomp opnieuw voor een bepaalde tijd aan te schakelen. Alle uitleg van dit custom gemaakt irrigatiesysteem kan je hier bekijken.

Een gelijkaardig principe is er voor de overstromingsbewaking. Hierbij gebruiken we een custom 3D geprint onderdeel om ervoor te zorgen dat de elektronica van een watersensor niet kortsluit door het water. De elektronica wordt namelijk boven water gehouden door een vlot. Als er veel te veel water is zou een aan de wand gemonteerde sensor volledig onder water komen, dankzij dat het vlot begint te drijven gebeurt dit hier niet. Dit custom ontworpen 3D onderdeel kan je hier downloaden.

In dit filmpje zie je dat het 3D geprint onderdeel drijft in een bakje water, dit komt door de luchtkamers die erin komen tijdens het printen, het 3D geprinte voorwerp is namelijk hol vanbinnen.

Na het manueel aansturen van de relais die de pomp aanzet gaan we de pomp automatisch laten aanschakelen door middel van de sensorwaarde. Daar je met de sensor verschillende waterhoeveelheden kan detecteren is het vinden van de ideale waarde van wetenschappelijke aard. Dankzij experimenteren komen we uiteindelijk tot een ideaal compromis dat ervoor zorgt dat de pomp het bakje zo goed mogelijk leeg pompt zonder de pomp aan te zetten terwijl er onvoldoende water aanwezig is.

Post Author: admin

Een reactie op “Cloudprofessor : Irrigatiesysteem en overstromingsbewaking

  • […] Een overzicht van verschillende Grove (Seed) input en outputs die je kan aansluiten op de cloudprofessor en dan kan gebruiken door middel van Pinmode of Socket mode. In de socket mode kan je verschillende analoge sensoren inlezen alsook digitale sensoren en ook uitgangen sturen zoals LED,motor,Servo,geluid,… Hier hebben we verschillende voorbeelden van deze werkwijze. Socket mode kan je ook gebruiken om een Servo aan te sturen. Wij hebben hier zelf de servo aangepast zodat deze past op het Grove (Seed) shield. Je hoeft enkel een hoek in te stellen die de servo dan zal aansturen. De Socket mode van cloudprofessor laat je toe om bijna alle projecten die je in gedachten had te programmeren. Je kan hier namelijk meerdere analoge en digitale sensoren combineren om verschillende uitgangen aan te sturen. Dit gebruiken we in dit project onder andere voor automatische irrigatie en overstromingsbeveiliging. […]

Geef een reactie