Vulkaanuitbarsting

Een beetje huis tuin en keukenchemie die veilig te gebruiken is in het lager onderwijs. Als je theoretische uitleg geeft over bergen en vulkanen en … is het wel zo leuk als je het proces van een vulkaan ook kan tonen. Er is een bepaalde druk die de lava naar boven stuwt en daardoor loopt er hete lava uit de vulkaan. Bij dit experiment bootsen we de vulkaan na en alles wat je ervoor nodig hebt is veilig en in de keuken te vinden.

Vulkaanuitbarsting benodigdheden

– zuiveringszout / bakpoeder (Natriumbicarbonaat)
– azijn
– voedingskleurstof (voor het effect)

Werkwijze

Men een beetje voedingskleurstof (rood) met het zuiveringszout. Hierdoor krijgt het zout een mooie rode kleur (lava)
Stop dit in de vulkaan, het poeder is stabiel er zal niets gebeuren.
Giet een beetje azijn in de vulkaan.
Er ontstaat een chemische reactie waarbij gas ontstaat, dit gas zorgt ervoor dat de mengeling tussen azijn en gekleurd zuiveringszout uit de vulkaan begint te stromen.

Met dezelfde werkwijze maar dan zonder de kleurstof kan je ook automatische en ballon opblazen. Je moet dan wel het azijn in een kolf doen en het zuiveringszout in de ballon. Dan de ballon over de kolf bevestigen en rechtop houden zodat het poeder in contact komt met azijn.

Een filmpje van de vulkaanuitbarsting en ballon kan je hier bekijken.

Post Author: admin

Geef een reactie