MADLAB TUTORIAL II

In deze tweede reeks gaan we verder met elektriciteit en elektronica uitleggen aan de hand van de MADLAB soldeerkits die verkocht worden in elektro zaken.

Geleiden of isoleren

Naast solderen wat een praktische zaak is en weten wat een elektrische stroomkring is moet je ook het onderscheid weten tussen geleiden en isoleren. Een component die elektriciteit zal geleiden noemt men een geleider en een component die elektriciteit zal tegenhouden noemt men een isolator. Maar welk materiaal (hout, metaal, kunststof, porselein, karton, …) is nu een geleiden en welk materiaal is een isolator. Met de soldeerkit Mr Wonky kunnen we dit experimenteel bepalen. Na het experiment kan je een lus maken en zo een behendigheidsspel maken van Mr Wonky. Bekijk het experiment in onderstaand filmpje.

Wat is een microcontroller

Een microcontroller is een kleine computer. Hierin zit 1 programma om een specifieke taak uit te voeren. In het geval van de Whack A Mole soldeerkit is dit een spelletje. De microcontroller is dus het verstand van de schakeling, deze neemt de beslissingen maar zonder gegevens kunnen er geen beslissingen genomen worden dus zijn er INPUTS (in dit geval drukknoppen). Maar met enkel input zou je niet weten wat er allemaal binnenin de microcontroller aan het gebeuren is dus je moet ook iets zien gebeuren of iets horen en dat kan via de OUTPUTS. Bij deze game zijn dat de 4 LEDS en de BUZZER. Op deze manier zie je welk knopje je moet indrukken en als je binnen de tijd reageert gaat het spelletje verder, duw je op de verkeerde knop of ben je te laat dan is het game over. Dit is 1 van de 4 spelletjes die de microcontroller in zijn geheugen zitten heeft. Dit zijn de 4 zaken die een basis computer vormen (INPUT, CPU (Engels) CVE (Nederlands) centrale verwerkings eenheid, geheugen en OUTPUT). In onderstaand filmpje komt dit aan bod.

Morse code

Nog een andere MADLAB soldeerkit is de telegraph, dit is een eenvoudige schakeling die een biepje laat horen en een LED doet branden als je op de morsesleutel tikt (dit is een schakelaar). Door dit te doen kan je via 2 draden een boodschap verzenden naar een andere telegraph kit.

In dit filmpje leer je over het begrip HALFGELEIDER, SCHAKELAAR, LED, … en uiteraard ook hoe de MORSE CODE in elkaar zit.

Kleurcode van weerstand

De MADLAB kit Junior Theremin is een speciaal muziekinstrument, in deze tutorial gebruiken we deze kit om de kleurcode van de weerstanden te verklaren. Kleurcode is een eenvoudige methode om de waarde van de weerstand op een kleine plaats weer te geven aan de hand van kleuren. Daarnaast zie je ook een uniek muziekinstrument aan het werk waarbij er NIETS aangeraakt moet worden dus geen lucht blazen en gaatjes afdekken, geen toetsen indrukken en ook geen snaren doen trillen! Een mysterieus instrument dus dat bij velen onbekend is.

Post Author: admin

Geef een reactie