Projects4edu

Cloudprofessor : Irrigatiesysteem en overstromingsbewaking

Via een 3D geprint onderdeel kunnen we een klein pompje gebruiken om een stukje grond van water te voorzien. De vochtigheidssensor bepaalt dan op zijn beurt of het stukje grond vochtig genoeg is alvorens de pomp opnieuw voor een bepaalde tijd aan te schakelen. Alle uitleg van dit custom gemaakt irrigatiesysteem kan je hier bekijken.

Een gelijkaardig principe is er voor de overstromingsbewaking. Hierbij gebruiken we een custom 3D geprint onderdeel om ervoor te zorgen dat de elektronica van een watersensor niet kortsluit door het water. De elektronica wordt namelijk boven water gehouden door een vlot. Als er veel te veel water is zou een aan de wand gemonteerde sensor volledig onder water komen, dankzij dat het vlot begint te drijven gebeurt dit hier niet. Dit custom ontworpen 3D onderdeel kan je hier downloaden.

In dit filmpje zie je dat het 3D geprint onderdeel drijft in een bakje water, dit komt door de luchtkamers die erin komen tijdens het printen, het 3D geprinte voorwerp is namelijk hol vanbinnen.

Na het manueel aansturen van de relais die de pomp aanzet gaan we de pomp automatisch laten aanschakelen door middel van de sensorwaarde. Daar je met de sensor verschillende waterhoeveelheden kan detecteren is het vinden van de ideale waarde van wetenschappelijke aard. Dankzij experimenteren komen we uiteindelijk tot een ideaal compromis dat ervoor zorgt dat de pomp het bakje zo goed mogelijk leeg pompt zonder de pomp aan te zetten terwijl er onvoldoende water aanwezig is.

Mobiele versie afsluiten