PH-meting

Door het meten van PH kan je bepalen of een stof behoort tot de categorie zuur of base of PH-neutraal. Dit komt omdat de PH-meting onderverdeeld is in een schaal van 0 tot 14. Hierbij is 7 neutraal. Als de PH hoger is dan 7 dan is de oplossing basisch, is de PH lager dan 7 dan is de oplossing zuur. Bekijk de experimenten bij verder lezen.

De PH sensor haal je uit de bewaaroplossing, deze heeft een PH-waarde van 4. Na een korte tijd stabiliseert de waarde, dit is effectief de PH-waarde van het kraantjeswater. 7,43 is dus niet neutraal maar licht basisch. Wat dus perfect normaal is.
ph_kraanwater

Direct na het eerste experiment wordt de PH meter afgespoeld met gedemineraliseerd water (ideaal een PH-waarde van 7 dus neutraal) waarna de PH-waarde van melk getest wordt. Dit blijkt ongeveer 6.6 te zijn dus lichtjes zurig. Om de invloed van het toevoegen van kraantjeswater te onderzoeken wordt de melk aangelengd. Aangezien het verschil tussen beide niet zo enorm groot is neemt de PH-waarde maar een klein beetje toe bij het aanlengen van de substantie.
ph_melk_en_water

Terug na afspoelen met gedemineraliseerd water om de meting niet teveel te beïnvloeden door de vorige meting wordt de sensor in cola gedoopt. Cola is zoals verwacht redelijk zuur. Niet zo zuur dat je slokdarm en ingewanden ervan oplossen maar toch best zuur met een PH-waarde van 2.84 . Je moet er wel rekening mee houden dat de schaal van PH een logaritmisch verloop heeft.
ph_gedemwater_en_cola

Cola aanlengen met water heeft in tegenstelling tot melk aanlengen met water een spectaculair resultaat. De PH waarde schiet hierdoor direct de hoogte in en blijft slecht licht zurig.
ph_cola_en_water

Conclusie is dat de PH meter goed werkt want op wikipedia is een lijstje te vinden welke stoffen welke PH waardes hebben en bij cola klopt dit perfect. Met de stoffen die hierin vermeld staan die een ph hebben hoger dan 11 en lager dan 2 gaan we niet werken aangezien deze stoffen behoren tot de categorie zeer gevaarlijk.

pH 14: natronloog van 1 mol/l
pH 13: natronloog of kaliloog van 0,1 mol/l
pH 12: ovenreiniger
pH 11,5: huishoudammonia (verdunde ammonia)
pH 10,5: zeepsop
pH 9,5: bleekwater
pH 8,5: zeewater, darmsap (iets verhoogde pH door gal)
pH 7,5: eieren
pH 7,4: menselijk bloed
pH 7: zuiver, gedestilleerd water (neutraal)
pH 6,7: melk
pH 6,5: speeksel
pH 6: natuurlijke regen, urine
pH 5,5: huid
pH 5: licht zure regen
pH 4,5: tomaten, druiven, yoghurt (3,7-4,5)
pH 4: zure regen, tomatensap, bier
pH 3: consumptieazijn, wijn, zuurkool
pH 2,8: cola
pH 2: maagzuur, citroensap
pH 1: zwavelzuur (accuzuur)
pH 0: zoutzuur (1 mol/l), zwavelzuur (1 N)

Post Author: admin

Geef een reactie