Tutorial : logische functies

Bij deze demonstratie kon je zien wat een logische functie doet en dit voor zowel de AND als de OR als de NOT. Bij deze tutorial krijg je extra uitleg over logische functies.

AND

De logische AND functie, in het Nederlands EN is een functie waarbij er aan twee voorwaarden gelijktijdig moet voldaan worden om iets te ondernemen. Bijvoorbeeld als de eerste EN de tweede knop ingedrukt is mag er een led aanschakelen.

De AND functie in arduino gebruiken doe je door 2 keer het EN symbool te plaatsen (ampersand) &&
if ( (toestand1 == HIGH) && (toestand2 == HIGH)) {
Als toestand1 en toestand2 hoog zijn dan zal de code in de IF worden uitgevoerd.

OR

De logische OR functie, in het Nederlands OF is een functie waarbij er aan één van de twee voorwaarden moet voldaan worden om iets te ondernemen. Bijvoorbeeld als de eerste knop ingedrukt is OF als de tweede knop ingedrukt is OF als beide knoppen ingedrukt zijn dan mag er een led aanschakelen.

De OR functie in arduino gebruiken doe je door 2 keer het OF symbool te plaatsen ||
if ( (toestand1 == HIGH) || (toestand2 == HIGH)) {
Als toestand1 of toestand2 hoog zijn dan zal de code in de IF worden uitgevoerd, dus ook als beide toestanden hoog zijn.

NOT

De logische NOT functie, in het Nederlands NIET is een functie waarbij de vraag juist NIET waar moet zijn om een actie te ondernemen. Bijvoorbeeld als de eerste knop NIET ingedrukt is dan mag er een led aanschakelen.

De NOT functie in arduino gebruiken doe je door een ! te plaatsen.
if (toestand1 != HIGH) {
Als toestand 1 NIET hoog is dan zal de code in de IF worden uitgevoerd, uiteraard zou je ook kunnen schrijven == LOW ipv !HIGH

Volgende les : GAME

Na de reactiesnelheid GAME hebben we met het KAEDU STEM shield ook een geheugengame gemaakt.

Vorige les : Piezo

De vorige les gebruikte we een PIEZO om geluiden te genereren.

Post Author: admin

2 reacties op “Tutorial : logische functies

  • […] Weet je nog niet WAT een Arduino is, lees dan eerst deze tekst. BASIS uitleg Arduino UNO : 1) Starten met Arduino, het laten knipperen van een LED. 2) Instellingen voor de verbinding tussen PC en Arduino UNO ter voorbereiding van programmatie. 3) Starten met Arduino, reageren op het indrukken van een knop. 4) Controle structuren : IF / IF ELSE / IF ELSE IF 5) Controle structuur : FOR 6) Opstellen van een Arduino programma, analyse van een probleemstelling. 7) flowchart omzetten naar CODE. 8) Arduino codewoorden (arduino reference) 9) Gebruik maken van functies. 10) gebruik maken van serial om te communiceren tussen PC en Arduino. 11) Gebruik maken van logische functies AND, OR, NOT. […]

  • […] Je kan ook verschillende voorwaarden aan elkaar koppelen met de logische functies AND, OR, NOT. […]

Geef een reactie