Statistiek met Arduino

Als je een dobbelsteen ontwerpt wil je uiteraard weten hoe goed die dobbelsteen presteert ten opzichte van een standaard niet elektronische dobbelsteen. Om dat te kunnen bepalen heb je een beetje statistiek nodig. Om een goede test te doen heb je verschillende meetresultaten nodig dus laten we stellen dat we om te kijken of er een mooie verdeling is elke dobbelsteen 100 keer gebruiken. Op deze manier heb je ook meteen de resultaten in procent.

Nadat je elke dobbelsteen 100 keer hebt getest door middel van turven weet je dus hoeveel procent keren je een 1 gooide, een 2, enz. Dit kan je opstellen in een grafiek die in de statistiek vaak gebruikt wordt namelijk het staafdiagramma. Ideaal zou zijn dat alle staven even groot zijn, dan betekent dat je dobbelsteen geen voorkeur heeft voor een bepaald getal.

Als je dit doet voor zowel de klassieke dobbelsteen als de dobbelsteen die je gemaakt hebt dankzij de random functie. als de dobbelsteen die je gemaakt hebt met de millis functie en de dobbelsteen met het tellen. dan heb je in totaal de resultaten van 4 verschillende dobbelstenen. Op deze manier kan je bepalen welke van de 3 methoden met Arduino het beste de klassieke dobbelsteen benaderen.

Post Author: admin

Geef een reactie