Een leuk proefje om thuis uit te voeren want het enige wat je nodig hebt is een smal bekertje (de vulkaan) bakpoeder en azijn die je vast standaard in de keuken hebt en om het effect iets leuker te maken wat rode kleurstof bijvoorbeeld voedingskleurstof die men ook gebruikt om cupcakes te kleuren. Je krijgt dezelfde reactie als bij de cosmic rocket maar dan zonder dat er iets in de lucht vliegt dus geschikt voor een regenachtige dag. Lees verder overVulkaanuitbarsting …
Maand: juli 2016
Cosmic Rocket
De cosmic rocket is een kant en klare raket uit de doos waarmee je verschillende items kan behandelen. Lees verder overCosmic Rocket …
Dizz3
Een robot met zeer veel educatieve waarde maar die in combinatie met de IR remote een zeer leuke robot is om mee rond te rijden is de Dizz3. Om deze robot te kunnen bouwen moet je trouwens de wielen zien te bemachtigen op de tweedehands markt want nieuw zijn deze niet meer te verkrijgen. Lees verder overDizz3 …
Gripp3r
Ook met de niet educatie versie van de lego robot kan je thuis heel wat bijleren. Zo is het bij het filmpje bij meer lezen de bedoeling dat Gripp3r in combinatie met de ballshooter eerst drie maal raakt schiet op het doel en dan met de grijparm het doel vastneemt. Lees verder overGripp3r …
Spaarpot met muntherkenning
Een zeer tof project is het gebruiken van een coin acceptor. Deze hardware is op een zeer eenvoudige manier te verbinden met de Arduino en zo kan je eenvoudig een spaarpot maken die weet hoeveel geld je in de spaarpot hebt gestoken. Voorbeeldje bij meer lezen. Lees verder overSpaarpot met muntherkenning …
ESA Summer Teachers Workshop
Een driedaagse workshop die telkens doorgaat in Noordwijk, hier doe
je enorm veel ideen op als je ruimtevaart in je lessen wil integreren. Dit voor zowel leerkrachten lager als secundair onderwijs. Bij meer lezen enkele zaken van vorig jaar zoals het maken van een raket motor, bekijken van IR bronnen, … Lees verder overESA Summer Teachers Workshop …
Science activity pack EV3
Lego en wetenschap combineren, dat is wat men doet met het extra science activity pack in de EV3 software.
Hierbij gaat de aandacht meer naar het experiment gedeelte van de software en iets minder naar de programmatie van de EV3 robot (je krijgt namelijk al het programma). Voorbeeldactiviteiten bij meer lezen. Lees verder overScience activity pack EV3 …
Laser Communicatie met Microcontroller
Een eenvoudige laser communicatie zoals men dat ook in de ruimte toepast met 2 eenvoudige microcontrollers.
Lees verder overLaser Communicatie met Microcontroller …
Ruimtevaart in de les
Wil je als leerkracht ruimtevaart als thema in de les gebruiken neem dan eens een kijkje op de website van esero. Esero is eigenlijk de educatieve tak van ESA het Europese ruimtevaartprogramma. Je kan er niet alleen lesmateriaal vinden maar ook zien welke wedstrijden er momenteel zijn (zoals cansat, food from spirrulina, …) alsook speciale […]
First Lego League
Een zeer goed project voor in de klas is het deelnemen aan de First Lego League. Dit is niet enkel een robotwedstrijd maar ook een traject die de jongeren soft skills aanleert zoals samenwerken, omgaan met tegenslag, fair play, … Alle skills zijn opgenomen in de core values van de FLL en deze worden ook getest tijdens de wedstrijd. Daarnaast moet men ook een bepaald project onderzoeken (vorige editie was dit afvalverwerking) en nadenken over oplossingen voor dit specifieke probleem. Al deze elementen samen vormen een wedstrijd. Tijdens de regionale finale selecteert men teams die op het volgende niveau mogen strijden voor de eer van hun regio om zo te eindigen in een wereldfinale. Bij meer lezen onze robot aan het werk. We hebben dit jaar de prijs gewonnen voor het voorstellen van de robot, hij had namelijk volgens de jury innovatieve methoden om de beperkingen van 3 motoren op te lossen. Lees verder overFirst Lego League …