Projects4edu

Tutorial : flowchart omzetten naar code

Bij deze tutorial hebben we getoond hoe je vanuit een probleemstelling een flowchart kan opstellen. Een flowchart zoals we die opgesteld hebben kan niet rechtstreeks in Arduino geplaatst worden. We moeten dit dus nog omzetten naar bruikbare code. Dit doen we in deze tutorial.

flowchart omzetten naar basis Arduino code

Je moet herkenbare stukken zoeken in je flowchart (basisstukken), dit zijn onder andere bepaalde lussen en controlestructuren.
Er bestaan er redelijk wat maar in de praktijk is het meest gebruikte de if else structuur.


Hierbij controleer je een voorwaarde (bijvoorbeeld is er een knop ingedrukt) en ga je op basis van het antwoord al dan niet een actie uitvoeren (bijvoorbeeld een led aanschakelen)

Dit is hetzelfde als een if maar in plaats van niets uit te voeren indien de voorwaarde niet waar is zal er hier bij niet waar een andere actie uitgevoerd worden. De actie kan uiteraard een reeks van verschillende instructies zijn.

Een van de acties kan bijvoorbeeld opnieuw een vraag zijn, op deze manier kom je aan de if else if structuur.
Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer de waarde van analoge sensoren vergeleken wordt. Zoals bijvoorbeeld bij temperatuur meten. Op die manier kan je controleren of het te warm is, als dat niet het geval is kan je vragen of het te koud is. Als op beide vragen neen wordt geantwoord dan hoeft er niets te gebeuren.

Als je in voorgaande telkens eenzelfde variabele gebruikt dan is de switch handiger omdat dit veel korter is dus veel minder typewerk oplevert.

Alle voorgaande zijn controlestructuren die het programma een bepaalde richting uitsturen, je hebt ook lussen die ervoor zorgen dat een bepaalde code herhaald wordt. Een van deze lussen is de while

Bij while ga je eerst kijken of er aan een bepaalde voorwaarde voldaan is en zal er een actie ondernomen worden. Zolang er aan de voorwaarde voldaan is doet men de actie.

Bij do while doet men hetzelfde maar net omgekeerd daar doet men eerst de actie en dan kijkt men naar de voorwaarde.
Het verschil is hierdoor dat bij een niet waar bij de while de actie geen enkele keer zal uitgevoerd worden en dat bij een do while de actie toch minimaal een keer zal uitgevoerd worden.

Kijk je terug naar de flowchart vanuit de tutorial flowchart dan zie je dat er vooral gebruik gemaakt zal worden van if else structuren.

Volgende les : Het toepassen van omzetting flowchart naar code

Gebruik je deze tabel om de flowchart van de tutorial probleemstelling om te zetten naar code dan krijg je volgende code, tevens is er ook een uitleg waarom je deze code zal bekomen bij het analyseren van de flowchart.

Vorige les : Het opstellen van de flowchart

Met de les van vandaag en de vorige les ben je in staat om het programma om te zetten naar code. Voor de zekerheid doen we dit volgende les samen.

Mobiele versie afsluiten